nou, dan weet je het wel…

fotoblog

Kruiend ijs bij Urk.

Schitterend natuurfenomeen is dat zeg! Indrukwekkend.


Jack’s gebibber bij -10


Best wel hoog.

Even een filmpje van een maat van een maat van Aron. Met de headcam op de helm en dan…..


Narrow escape

Afgelopen zondag, vroeg in de avond, even een frisse neus halen in het bos. Camera mee en na een uurtje terug richting auto. Plotseling een meter of 50 voor mij 2 zwijnen op het pad. Niks aan de hand dacht ik nog. Gewoon even wachten , die lopen zo het bos weer in. Dat deden ze ook wel maar pas na een minuut of 5. En ze hadden al best vaak mijn kant op gekeken. Rustig langs de plek gelopen waar de beesies het bos in gelopen waren. Ik kijk naar rechts en daar staat op nog geen 10 meter een stevige beer mij aan te staren. Achter hem een groep van zo’n 20-25 dieren waaronder veel jongen. Slik….
Snel loop ik nog wat door en hoor achter mij geritsel. Haastige blik over de schouder en daar komt hij aan. Welliswaar een sukkeldrafje maar toch onmiskenbaar in MIJN richting. Ik trek een sprintje van een meter of 20 en kijk nog eens om. Oeps, daar komen d’r nog 2 uit het struweel gestoven. Fluks nog een sprintje en dan heel snel in de veilige auto.

De volgende dag vertel ik het verhaal tijdens het eten der bammentjes. O, daar bij de volkstuinen naast het spoor? Daar heeft mijn broer vorige week een half uur in een boom gezeten, wachtend tot die beren eindelijk eens weg gingen.

Leuk hoor, natuur.


Maar ja, het blijft een Opel…

Maar wel een gave bak hoor Fred!

Speciaal voor Porsche Harry (whats in a name) nog wat foto’s van de Opel Kadet Coupé die tijdens de laatste circuitdag van Rally for Kids in de rondte ging.
Een paar posts hieronder staat de link van het filmpje dat Rough Event maakte. Klik dat even aan, wacht tot de timer op 1minuut staat en smul van de sublieme drift van deze Kadet. Mooi werk Fred.

Kiek uhm goahn!!


Relaxte blues met Jug Bros

Afgelopen Keuninginnedag in Den Burg, Texel. Even weg bij de kleedjes waar de dames Naaigaren goede zaken deden. Rondje lopen en dan ineens een lekker moppie muziek horen. Een paar mannen met een drum, bas, gitaar en smoelschuif staan lekker zichzelf te zijn. Het klinkt zo lekker dat ik later nog een keertje terug ben gegaan. Nu met een dubbel doel: luisteren en fotograferen.

De heren staan nog steeds vol overgave te spelen en hebben een lekkere hoeveelheid publiek om zich heen. Het kost gewoon even moeite om vooraan te komen om te kunnen fotograferen. Da’s sowieso al een opgave want ik heb alleen een 50 mm bij me. Ze staan ook nog eens half in de felle zon en half in de diepe schaduw. ISO helemaal naar beneden, sluitertijd op 1/320ste en de flitser uit voor invulflitsen. Gaat prima zo alleen heb ik dus geen controle meer over diafragma en dus scherptediepte. Die is hier en daar groter dan ik wilde maar ach.

Visitekaartje afgegeven aan een paar groupies met de opmerking dat ik de foto’s wel even wil mailen als zij als eerste contact opnemen. Dat gebeurde dus de foto’s zijn richting Texel gepompt. Daar volgde 2 bedankmails op en vanavond nog een leuke verrassing: even m’n adres doorgeven en ze sturen hun laatste CD op! Hartstikke leuk toch.  Supertof vind ik dat.

O ja, Jug Bros heet de band. Spelen elke dinsdagavond in ‘t Vooronder op de haven van Oudeschild. Ook spelen ze jaarlijks op Strenderpop in Oosterend. Mocht je gaan luisteren doe ze dan de groeten van “die fotograaf uit Ede” als je wilt.


Tulpen door een vissenoog.

Niet dat ik een gebakken sliptongetje tussen de tulpen heb gelegd maar het scheelde niet veel. Het nieuwe speeltje, de Nikkor 10,5 fisheye, heb ik op Texel eens uitgelaten tussen de tulpen.
En dat geeft best een gaaf effect moet ik zeggen.


Keuninginnedag 2011

Zoals haast een traditie geworden in Casa Morren togen wij naar Texel om volksfeest nummer 1 te vieren. De dag zelf moesten de dames Naaigaren natuurlijk naar de kleedjesmarkt. Een behulpvaardige vader (Ivo volgend jaar gaan we met een tentje de avond ervoor al liggen, respect! zullen we krijgen) was al om 06.00 ter plekke voor een mooie plaats. Dat is prima gelukt, kon met een gerust hart een A-lokatie genoemd worden.

Ik heb het gebeuren rondom de kraam zo een beetje vastgelegd en ben ook een rondje gegaan met m’n cameraatje. Een kleine impressie:

En de laatste, dat is waar het bij veel kids om gaat: keiharde Euro’s jongen!


Blommekes met bollekes

Gewoon een Paardenpluisje tegen de zon ingehouden, mikken, klikken, klaar.


In het glaasje.

Of beter natuurlijk: er uit!

In het glaasje zat zaterdagavond een stevige espresso. Na een uurtje zaten er een stuk of zeven (!) in swa Ficus. Ik denk dat ‘ie vanavond wel weer zal kunnen slapen. Maar lekker waren ze!


Snijden, knippen, printen en plakken.

Vooral heel veel plakken. Maar mooi wordt het! Definitieve resultaat donderdag hier te bewonderen. Denk ik.


Schilder ei

Velen weten dat mijn lief schildert. Nee, géén deuren. Dat is verven. Schilderen is op een doek dat op een ezel staat. Kunstzinnig verven zeg maar. Ik moet zeggen dat er regelmatig mooi werk mee naar huis komt. Natuurlijk spreekt het ene mij meer aan dan het andere maar de muren hangen d’r leuk vol mee hier.

Laatste doek was eens een experimentje. Normaal is het wat figuratiever maar deze keer mocht het wel wat abstracter worden. Dat abstracte wordt door mij dan weer niet begrepen maar daar is een mooie spreuk voor “wij willen dat de schilder schildert wat wij zien, maar de schilder wil dat wij zien wat hij schildert”. Of zoiets.

Eerst wat details, daarna het complete werk.


Adieu Grumblers Course, part I

Velen weten dat ik jaren terug een slotracebaan in de kelder heb gehad. De baan heb ik toenertijd de naam Grumblers Course gegeven, waarbij Grumblers natuurlijk een soort van verengelsing van mijn achternaam is.  Ik heb de racebaan toen vereerd met een website : www.grumblerscourse.nl. Hierop hield ik het wel en wee van mij in slotraceland in het algemeen en de slotracebaan uit mijn kelder in het bijzonder bij. Een tijdje terug ben ik gestopt met actief slotracen in clubverband en zit ik maar zo af en toe nog in de huiskamer op de knietjes met de vriendjes rondom een Carrera baan. De website deed ik ook al tijden niets meer mee maar ik heb hem/haar wel laten bestaan.

Tot binnenkort.

Het abonnement is opgezegd en nog even en Grumblers Course gaat naar de eeuwige digitale jachtvelden. Jammer en helaas maar het is gewoon niet anders. Afgelopen week nog eens door de oude mappen met foto’s gebladerd. Het is toch wel een gave tijd geweest hoor. Kelder leeghalen, tafel maken, scenery opbouwen, racen met de maatjes op de vaste donderdagavond. Prachtig. In de komende tijd zo af en toe een post met wat foto’s en een klein verhaaltje. Vandaag dus de kick off.

De foto’s zijn soms wat minder van kwaliteit en zeer zeker wisselend in formaat.  Maar dat mag de pret niet drukken!


Combi.

Even 2 losse plaatjes. Beide had ik ook inde 2 voorgaande posts kunnen zetten. Maar dat heb ik dus niet gedaan.


Panootjes vanaf de Valeberg.

Precies wat het zijn: panootjes vanaf de Valeberg.
Leuke plek, ga ik vaker eens een fotootje trekken denk ik.


Nou dat werd tijd zeg.

Vanmorgen eindelijk, na een veel te lange tijd, weer eens op de fiets geklommen. De laatste tijd was ik of druk met sollicitaties, of weg voor Rally for Kids of het was gewoon te regenachtig weer om er op uit te trekken. Tot vanochtend dus!

Om 08.30 op de fiets richting de hei. Voor het mooi al 15 minuten te laat want eenmaal op de hei aangekomen was de zon eigenlijk al boven de horizon. Gelukkig was er wat bewolking en kroop de zon daar achter. Toen hij weer tevoorschijn begon te komen had ik alle zaken uitgestald en geïnstalleerd. Het resultaat?

Na deze foto’s doorgefietst naar de Kreelse Plas, de Mossel, uitkijkpunt de Valeberg en weer naar huis. Onderweg natuurlijk nog meer foto’s gemaakt. In mijn nieuwste versie fotobewerkingssoftware (Photoshop Elements 8 ) kwam ik een leuke functie tegen. Foto’s vanaf hetzelfde standpunt met verschillende belichtingen over elkaar heenleggen. Een soort van “easy HDR” dus. Om dat goed te kunnen testen heb ik dus wat foto’s vanaf statief en met een belichtingstrappetje gemaakt. Zal binnenkort het resultaat hier eens posten.

Al met al een lekkere ochtend. Minor detail: m’n thermosje is kaduuk! Na een uurtje wilde ik een bakkie doen. Buitenkant thermos lekker handwarm maar drankje veuls en veuls te koud. Zo dus maar even een nieuwe scoren.


Koud hè?

Lekker nachtje met wat vorst. Net even de tuin in geweest met de macro op de body. Voor een leuke sfeerfoto hoef je helemaal niet ver weg.

Foto 1 en 3 zijn gemaakt op het dak van het tuinhuis. Dat was werkelijk helemaal bedekt met rechtopstaande ijskristallen van 5 mm hoog. Foto nummer 2 is van een blad wat ik even op de tuintafel had gelegd.


Witter dan wit.

En dat allemaal zonder Robijn fleur en fijn. Of op 90 graden met voorwas. Gewoon netjes belichten en het zwikkie “op rechts” houden.
In het Binnenveld, op de fiets een kilometer of 15 en te voet een uur. Terug natuurlijk de wind tegen. Maar dan smaakt de koffie bij thuiskomst nog wat lekkerder.

Speciaal voor jullie, en dan echt alleen voor jullie, in het klassieke panoramaformaat 16:9.


Voorbereidingen.

Op 20 november is het weer zo ver. Met een 8-tal fotovrienden trekken we richting Ieper in België. Hier is in de Eerste Wereldoorlog, een oorlog die in Nederland wat vergeten wordt omdat wij “neutraal” waren, onvoorstelbaar zwaar gevochten. In een tijdsbestek van 3 jaar is dat Ieper 3 keer met de grond gelijk gemaakt. En dan heb ik het nog niet over de ontberingen die je te wachten stonden als je een maand of wat in het natte seizoen in een loopgraaf moest bivakeren. Die al een keer of vier over en weer veroverd was…..

Jaren terug zijn we er al eens geweest en dat bezoek heeft toen behoorlijk wat indruk op mij gemaakt. Onvoorstelbaar wat mensen elkaar aan kunnen doen. Zelfs beesten doen dat niet. Dus of wij nou altijd de kroon op de schepping zijn….? Daar twijfel ik op dat soort plaatsen wel wat aan.

Natuurlijk gaan we die dag niet met acht man in zak en as rondlopen. Er is meer dan voldoende ruimte voor lol en flauwekullen met elkaar. Maar er zal regelmatig ook wel een wat serieuzere toon zijn.

De laatste dagen probeer ik voor mijzelf al een beetje een beeld te vormen van wat we daar voor de camera zullen krijgen. Het is altijd goed om dat te doen en een beetje beslagen ten ijs te komen. Dat je niet na een rit van 3 uur de camera ter hand neemt en denkt: “Nou, wat zullen we eens gaan doen de komende 45 minuten?”. Zoals ik ooit leerde tijdens een cursus: voorbereiding is 90% van het succes. Dus daar ben ik al mee begonnen. Ideetjes richting ND filters gecombineerd met off camera flitsen van monumenten spelen wat door mijn hoofd.

Vandaag ook even naar de Militaire Begraafplaats in Renkum geweest om wat rond te lopen en te fotograferen. Wie weet binnenkort nog eens even kort terug om wat uit te proberen. Is wel van WO II maar dat geeft niet.
Oogst van vandaag:

Let even op als je wilt: age 19….. En dan in een vreemd land in een oorlog aan je einde komen.


Afgestof(t)(d)e foto’s.

Ene Joop, what’s in a name, vroeg waar de foto’s van de vliegmasjiens bleven. Die hebben jullie inderdaad nog tegoed van me. Beetje druk tegenwoordig sinds het UWV me ontslagen heeft.

De eerste foto toont een aantal springers tijdens de herdenking van Operation Market Garden boven de Ginkelse heide hier bij Ede.
De foto’s daarna zijn gemaakt tijdens de Jan Hilgers Memorial. Het was namelijk exact 100 jaar geleden dat de eerste gemotoriseerde vlucht boven Nederland plaatsvond. En laat die verrekte Jan Hilgers nou boven de Edese heide hebben gevlogen!!

De herdenking was mooi maar de airshow was spectaculair. Het was heerlijk weer, volop zon, en ik was in prima gezelschap van een zwikkie fotomaten. Perfecte dag.
Vlug naar de foto’s voordat ik om m’n oren krijg dat er teveel tekst is.


Spinnenmans.

Ze zijn er weer: de spinnenwebben!! Mooi gezicht altijd van die fijn gesponnen wagenwielen tussen de struiken. Vaak met een prooi erin maar ook vaak zie je zo’n web op plaatsen waarvan je denkt : “Hier vliegt nooit wat. Laat staan dat het in jouw webje komt spinnetje. Dat wordt honger lijden!” Een beetje zoals een verlopen rookwarenwinkel ingeklemd tussen een reformwinkel en een healthcenter. Dat soort kneuterigheid.

Ik heb mij deze herfst ten doel gesteld om regelmatig spinnenfoto’s te gaan maken. Gewoon van die ordinaire kruisspinnen. Niks fancy’s aan inderdaad. Ware het niet dat ik na de laatste serie mijn doel wat hoger heb gelegd: de ogen moeten er in het vervolg ook netjes op.  En dat gaat nog niet meevallen denk ik zo maar.

Nu nog even oogloze platen:


Paddootjes.

Wel weer even wennen hoor aan dat laag bij de grondse werk. Ik wil eens wat gaan experimenteren met deze toch wel standaard manier van vastleggen. Voorgrond eens meenemen in de foto of juist door de voorgrond heen schieten. Lijkt mij wel wat.


Ze zijn d’r weer!

Heerlijk naar het bos geweest vanochtend. Lekker rondgedoold en wat foto’s gemaakt.Overal steken de paddo’s weer hun kop op. Prachtig seizoen, de herfst.

Nu even een ‘gewone’ bosfoto, later nog wel wat paddootjes. Nu even douchen en dan komt de familie op de lunch. Veulachtig broodjes beleggen en aiers met spek bakken. Krijg d’r nu al trek van.


Watdoendiedaarnoudan?

Kijk maar in de historie om te zien wat het zou kunnen zijn.
Later volgt er meer. Heel veel meer…