nou, dan weet je het wel…

Onvoorstelbaar vervreemd.

Afgelopen zaterdag ben ik met 6 fotomaten naar Ieper (België) geweest. We waren daar al eens eerder maar het gebied nodigt zeker uit tot een tweede bezoek. Vandaar.

Voorafgaand aan dit soort meetings verdiep ik mij altijd in het onderwerp van die dag. In Ieper is tijdens de Eerste Wereldoorlog onvoorstelbaar zwaar gevochten. Onmenselijke veldslagen vanuit modderige en ondergelopen loopgraven. Loppgraven die meerdere keren door beide partijen veroverd zijn. En dan niet eerst netjes schoongemaakt zijn natuurlijk…. Als je er eens goed voor gaat zitten en Google zijn werk laat doen komen de meest gruwelijke beelden aan je voorbij. Schokkend wat mensen elkaar aan kunnen doen.

Op mijn speurtocht naar informatie kwam ik tot de verbijsterende ontdekking dat Adolf Hitler hier gevochten heeft. In de 4 jaar die hij in de Westhoek doorbracht is hij 3 keer gewond geraakt en naar Duitsland gestuurd voor herstel. Verbazingwekkend dat hij de totale oorlog hier heeft uitgediend en die ook nog eens heeft overleefd. De meesten deden dat niet namelijk. Je zou verwachten dat hij na 4 jaar actieve dienst behoorlijk opgeklommen zou zijn in rang. Dat was niet zo. Hij begon als soldaat en eindigde na 4 jaar als korporaal. Slechts 2 rangen geklommen. Volgens zijn meerderen ontbrak het hem aan leiderschapskwaliteiten….

Stel je eens voor dat hij deze oorlog niet had overleefd. Hoe had de wereldgeschiedenis er dan uitgezien? Zeer waarschijnlijk was er wel een WO II geweest want dat had denk ik niet voorkomen kunnen worden. Maar of het allemaal zo gelopen zou zijn zoals wij nu weten is onduidelijk. Onvoorstelbaar allemaal.

Je kunt je geen voorstelling maken van de gruwelen en het leed daar rondom Ieper. Als je probeert om de aantallen doden te visualiseren lopen je hersens krakend vast. Op Tyne Cot, de grootste begraafplaats daar, zijn 11.952 militairen begraven. Een fractie maar van het totale aantal doden dat in de Westhoek gevallen is. Je kijkt naar al die witte stenen. Rij na rij na rij na rij staan ze daar . In een strak geometrisch patroon. Het perspectief zorgt ervoor dat het allemaal onwerkelijk op je overkomt. Alsof je een tijdlang je ogen strak hebt dichtgeknepen en ineesn weer open doet. Vervreemd.

Dit gevoel van onvoorstelbaar vervreemd heb ik geprobeerd in foto’s te vangen.  Kijk.

One Response

  1. (Ver)vreemd verslag, maar wel fraai! Volgend jaar weer!

    24/11/2010 at 08:56

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree