nou, dan weet je het wel…

Over mij

Het zal zo rond mijn 16e levensjaar zijn geweest dat mijn interresse voor fotografie gewekt is. Ik werkte in die jaren in het weekend in een supermarkt dus het sparen ging redelijk vlot. Na een tijdje kon ik een Ricoh KR5 super kopen met een 35-80 en een 70-200 zoomobjectief. Een paar maanden later kwam daar een forse Philips staafflitser bij. Alles in een mooie koffer en daar ging ik op pad. Ik fotografeerde werkelijk alles. De data van elke foto schreef ik netjes op in een klein boekje zodat ik later precies kon kijken hoe en waarom die foto zo geworden was. Veel van geleerd en ook lekker gefotografeerd.

gastheer01

In 1984 leerde ik Annemieke kennen. En zoals alle mannen kunnen beamen kun je van de liefde alleen niet leven. Dat zeggen de dames wel maar die hoeven dan ook niet af te rekenen als er weer eens wat gedronken of gegeten moet worden! Door geldgebrek, en ook dankzij de liefde, verdween de fotografie wat naar de achtergrond. Zo ver naar de achtergrond zelfs dat ik na een jaar besloot om de hele uitrusting te verkopen en een mooie compact camera terug te kopen. Het werd een Yashica met een echt Zeiss objectief. Nooit spijt van gehad, apparaat maakte perfecte foto’s.

Totdat we op vakantie waren in Turkije en ik het toestel op de bar liet liggen tijdens een excursie naar Epheze en zelf wegliep. Er is daar waarschijnlijk tot op de dag van vandaag iemand die hele mooie foto’s maakt met die “gevonden” camera…

gastheer02

Weer terug in Nederland besloten wij dat er toch weer een spiegelreflex moest komen. Het werd een Canon, type ben ik even kwijt. Weer met twee zoomobjectieven en een staafflitser. Veel werd er niet mee gefotografeerd dat kan ik me nog wel herinneren. De geboorte van Aron in 1997 gaf de genadeklap voor de camera. “Zoveel knoppen en instelwielen. Voordat ik klaar ben is Aron al een eind verder gekropen” Tja… in de verkoop dus. En weer een Yashica terug gekocht. Geen Zeiss objectief deze keer. Werd niet meer geleverd.

Enige jaren later, we schrijven in middels 2003, begin ik een website over mijn toenmalige hobby slotracen. Daar moesten natuurlijk ook foto’s bij. Eerst maakte ik die met een eevoudige digitale camera die ik van m’n werk meenam naar huis. Maar na een tijdje werd dat allemaal wel wat lastig. Ik moest toch maar zelf eens zo’n digitaal ding aanschaffen. Dat werd een Canon Powershot A75 met 3,2 megapixel. Wat een digitaal geweld was dat in die tijd. Fijne camera en ook echt heel veel mee gefotografeerd.

gastheer03

Totdat ik in 2006 weer aan een spiegelreflex camera toe was volgens mij. Na wat oriënteren besloot ik voor Nikon te kiezen. Het werd een D50 met een Sigma 18-200 zoomobjectief. Geweldig, wat een genot om mee te werken zeg. Echt heerlijk. Na een paar maanden kwam daar een SB600 flitser bij, een 60 mm macro-objectief, de Sigma ging eruit en een Nikkor 18-70 werd aangeschaft. En een Nikkor 80-200 F/2,8 kwam er ook. Het werd steeds leuker. Rugzak, daypack, betere macro met VR, een ander walk around objectief. Alles even mooi. En alles wordt ook gebruikt. Intensief zelfs!

Via diverse fora toonde, en toon, ik mijn foto’s aan de mede forumgamgers. Van hun commentaar, en het bekijken van andermans werk, heb ik enorm veel opgestoken. Op één forum groeide het idee om regelmatig op stap te gaan met een aantal fotografen. Als je samen op stap bent geweest ken je elkaar beter en wordt het ook wat makkelijker om commentaar op elkaars werk te geven. Opbouwend bedoeld natuurlijk. Het is erg leuk om met een club gelijkgestemden op pad te zijn kan ik je verzekeren.

Er werden tochten georganiseerd naar de ENKA fabriek hier in Ede. Maar ook naar de slagvelden bij Ieper in België en Verdun in Noord Frankrijk. Ruim 1.000 kilometer rijden op een dag en dan ook nog een paar uur fotograferen is erg vermoeiend. Maar geeft nog meer voldoening dan vermoeiing! Als je je vooraf verdiept in je onderwerp geeft dat een extra dimensie aan je fotografie. Je groeit fotografisch zienderogen.

enkawp

Nou al met al een heel verhaal niet? Bedankt voor je volharding! Heb je een vraag of een opmerking, schroom niet en stuur een mail naar info@jackomorren.nl of grijp de telefoon en toets 0648 3201 93.

Tot ziens,

Jacko Morren

4 Responses

 1. Heel mooie site Jack.
  Daar kan menigeen jaloers op zijn.
  Ik heb nog lang niet alles bekeken maar ga dat zeker nog doen, het is de moeite waard.
  Veel plezier en succes met ht onderhouden en vullen.
  Groeten,
  Tonnie

  13/01/2011 at 07:58

 2. jan tichelman

  jacko wat een prachtige foto’s.Hoe krijg jij dit voor elkaar?
  groeten Jan en Bernadet

  13/07/2011 at 21:40

 3. admin

  Oefenen Jan, heel veel oefenen. En plezier hebben in fotograferen dat helpt ook.

  Doe eens wat mailen dan van jouw brouwsels jongen.

  14/07/2011 at 21:13

 4. Hoi Jacko,

  wat een mooi en inspiratievol blog! Leuk om ook alle tekst erbij te lezen en geweldig hoe je je aan je categorieën houdt. Ik denk dat ik daar nog zoekende in ben, al vind ik eigenlijk alles wel leuk om te fotograferen.

  Heel veel succes verder, ik hou je blog in de gaten!

  groeten
  Ferry

  08/11/2011 at 20:43

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree