nou, dan weet je het wel…

Macro

Tja, macrofotografie. Wat moet ik daar nou over zeggen? Dat ik het een erg mooie tak van fotografie vind. Moeilijk vanwege de kleine onderwerpen en het vrijwel ontbreken van scherptediepte. Maar het is zo mooi!! Het detail, laten, zien van de alledaagse dingen waar wij met z’n allen gewoon aan voorbij gaan. Komt bij dat ik als macro-objectief de Nikkor 105 F/2.8 VR gebruik. Het lekkerste objectief dat er bestaat volgens mij.

Uitgebloeid wil niet zeggen dat het niet meer fotogeniek is natuurlijk. Neem een simpele paardenbloem. Staan in elk grasveld en zijn dus zo normaal dat je ze niet meer ziet. Totdat je eens heel goed van dichtbij gaat kijken.

Lieveheersbeestjes zijn ook een dankbaar onderwerp. Grappig om te zien van die korte dikke kevertjes. Ze trippelen wat af met die kleine pootjes van ze. Maar makkelijk om te fotograferen zijn ze niet. Ondanks die korte pootjes lopen ze nog behoorlijk snel en dat rode schild reflecteert altijd irritant het aanwezige licht. Zodra ze op de plaats blijven staan maar wel trappelen zijn ze met een tel of wat verdwenen.

Van dichtbij zijn libelles adembenemend mooi. Het lijken wel buitenaardse wezens met die grote facetogen. Overdag zijn ze haast niet te fotograferen. Ze zijn in vlucht veel te snel en zitten maar even op een takje voordat ze weer wegvliegen. Maar ‘s morgens heel vroeg kun je ze goed op de foto krijgen. Ze zijn dan nog niet opgewarmd en hangen doodstil aan hun slaapplekje.

Maar ook langzamere dieren zoals slakken zijn een leuk onderwerp om macrofoto’s van te maken. Deze heb ik gefotografeerd op een plaatje blauw perspex dat op de tuintafel lag. Met een lampje scheen ik door het parasolgat om de slak van onderaf te verlichten.

Iets abstracter wordt het als we dingen gaan fotograferen waar we eigenlijk nooit echt naar kijken. Een spekkie, snoepgoed, steken we gewoon onder onze neus maar echt bekijken doen we het niet.

Bloemen zijn wat makkelijker te fotograferen dan schichtige insecten. Hoewel ook hier weer een typisch probleem van macrofotografie om de hoek komt kijken: een hele kleine scherptediepte. Het is dus moeilijk om een zodanig groot deel van het onderwerp scherp te krijgen dat het een aantrekkelijke foto oplevert. Je moet je dus goed concentreren op je hoofdonderwerp en zorgen dat dat goed scherp op de foto verschijnt.

Wat ook mooi is om te doen is hele tere bloemen fotograferen. Een witte orchidee leent zich daar goed voor. Door de bloem in een lichttent te plaatsen kon ik het licht maximaal beïnvloeden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree