nou, dan weet je het wel…

Rally for Kids

We schrijven het jaar 2006. Ik zit nog volop in de slotrace scene en besluit samen met een maatje om een mobiele slotrace rallybaan te gaan bouwen. Gewoon omdat we daar zin in hadden. Toen de baan zo goed als af was had maatje er een eerste bestemming voor: de hospitalitytent van de net opgerichtte stichting Rally for Kids.  We hebben de baan daar neergezet en de kids konden zich er op uitleven. Als bedankje voor de geleverde dienst mochten wij die dag mee naar een aantal rallyproeven en een hapje blijven eten.  Wat mij van die dag is bijgebleven zijn de lachende bekkiesvan de kids. Niet alleen als ze aan het slotracen waren maar eigenlijk de hele dag door. Ze hadden zichtbaar plezier.

Dat was mijn eerste kennismaking met Rally forKids.

Het is inmiddels 2007. Weer plaatsen wij onze mobiele rallybaan, Rent a Rally, in de hospitalitytent van Rally for Kids. En weer die lachende kinderbakkies.  Alsof ze d’r patent op hebben daar.

Zo halverwege 2009 zoek ik een bestemming voor mijn hobby fotografie. Het is erg leuk om te fotograferen maar als je het met een bepaald doel voor ogen doet wordt het veel interessanter. Na wat nadenken en zoeken is het mij duidelijk: ik wil gaan fotograferen voor Rally for Kids. Ik wil niet alleen die lachende kinderkoppies vastleggen maar ook een deel uit gaan maken van die stichting. Gelukkig is de ballotagecommissie niet zo heel streng en zijn mijn fotografische kwaliteiten voldoende. :-)

In 2009 heb ik een fotoreportage gemaakt van de Nederland Rally en de door Rally forKids georganiseerde dag op Circuitpark Zandvoort. Omdat ik toen voldoende vrije tijd had heb ik mij een aantal keren aangemeld voor activiteiten die meer inhielden dan alleen fotograferen. Nou dat heb ik geweten…. Zomer 2010 is het voor de toenmalige secretaris van de stichting niet meer mogelijk om zijn drukke zakelijke beslommeringen te combineren met zijn werk voor Rally for Kids. Tijdens zijn gesprek met de voorzitter noemt hij mijn naam als mogelijke opvolger. Bert jongen, nog bedankt hoor! :-) Zo ongeveer vanaf september 2010 ben ik secretaris bij deze club hartelijke vrijwilligers.

Ik hoor je denken “mooi verhaal Jack maar wat is dat Rally for Kids nou eigenlijk helemaal?” Da’s het beste te vertellen in wat eenvoudige zinnen met wat foto’s. Ik trap af:

Als je Rally for Kids zakelijk benadert is het een stichting  met een missie en een visie. De missie van Rally for Kids is het om kinderen die door het leven getekend zijn en het moeilijk hebben een onbezorgde dag te laten beleven. Onze visie over hoe dat zou moeten is net zo helder: het kind met zijn/haar handicap/problemen accepteren zoals het is, samen met het gezin waar het deel van uitmaakt in het middelpunt van de belangstelling zetten en de auto- en rallysport daarbij gebruiken als gereedschap.

En dan krijg je geweldige dingen!

Een dag Zandvoort afhuren en 250 kids een grandioze dag bezorgen. Ruim150 gastrijders hadden zich aangemeld voor deze dag om volledig gratis de kids rond te rijden. Duimendik kippenvel.

Als fotograaf loop ik rond en maak een foto als de kids net zijn vastgesnoerd in een 4-punts gordel. Helm op en een beetje onzeker over wat er komen gaat. In zo’n rally- of raceauto is alles net even een tikje heftiger. Het maakt een hoop lawaai, je zit niet echt comfortabel, alles ruikt naar verschroeid rubber of benzine. Het trilt, ratelt en reutelt. Op de eerste foto kijken ze dus wat geknepen. Na een minuut of 5 komt de auto binnen en trek ik de deur open voor nog een foto. Je herkent het kind niet meer. De glimlach komt boven het kinstuk van de helm uit. Dikke duimen omhoog omdat het zo gaaf was. De stoere verhalen voor pa en ma worden al opgestart als de veiligheidsgordel nog los moet en de helm nog op is. Fantastisch! Daar doe je het voor.

Op zo’n dag bepalen de kids het tempo van de rijder. Er zijn kids die het rustig aan wel best vinden. Maar er zijn er ook bij wie het niet hard genoeg kan. Die roepen om meer gas, om feller remmen, heftiger insturen of een bredere drift. Hoewel de rijders het, net als wij, doen voor de glimlach van het kind is het natuurlijk wel lekker als je een keertje goed gas kunt geven.

En steeds maar die duimen omhoog.

Niet alleen kids en hun gezin komen op deze dagen af. Ook een aantal beroemdheden mogen wij regelmatig verwelkomen. Marco van Barneveld is in de rallywereld een hele bekende. Praat de meeste rallyevenementen aan elkaar en is op al onze circuitdagen te vinden.  We hebben een aantal ambassadeurs, Tim Coronel, Nick Catsburg en Rob Kamphues. De laatste was door ons uitgenodigd als gastrijder op circuit Midland. Na een poosje rondkijken, wat rondes op de baan met een geleende auto wilden wij vragen of hij wellicht ambassadeur wilde worden. Ik denk dat hij gedachten kan lezen want hij zei: “ik weet wat je wilt gaan vragen en het antwoord is: ja, heel graag!”. Topkerel!

Het blijft gaaf om te zien.

En dan de kids zelf natuurlijk.

Al weken lang bezig met zijn bezoek aan ons op Circuit Niederrhein. Een RC auto genomen en daar zelf een Rally for Kids kap bij gemaakt. De man in kwestie snel, samen met zijn auto natuurlijk, in de rij van gastrijders gezet en laten poseren. Heerlijk toch?

Of deze enthousiastelling. Wat nou, alleen raceauto’s kunnen donuts draaien? Kan ik ook hoor!! Heeft haast een setje banden opgerookt daar op Niederrhein!

“Ah toe nou, voor de foto even de fles mayo aan je mond zetten en net doen alsof je dat lekker vindt” Je moet wat als fotograaf:-)

“He Daan, is het eten lekker en heb je het een beetje naar je zin kerel?” Het antwoord is onverstaanbaar maar wel heel duidelijk.

“Meneer, wilt u van mij een foto maken?”. Nou dat wil deze meneer wel. Maar waar dan? “Nouhou, komt u maar mee want hier staat de vetste auto van allemaal. Hier staat Rally for Kids op en die mensen zijn gaaf!”. Kijk, zo’n foto maak ik graag natuurlijk.

Kijk, daar doen we het voor. Die lachende bekkies. Kids die ondanks alle ellende die ze meemaken een grandioze dag beleven. Die even weer gewoon kind kunnen zijn. Zonder zorgen en zonder verdriet. Een dag waar ze het weken later nog over hebben, thuis en op school. Dankbaarder werk is er niet…

Mocht jij/u ons willen helpen in welke vorm dan ook: schroom niet om contact met mij op te nemen op 0648 3201 93 of via info@jackomorren.nl. Je mag  je hulp aanbieden maar ook een financiële bijdrage doen. Alles is welkom. Jouw bijdrage wordt door ons zeer gewaardeerd en we zouden het fijn vinden als ook jij dan een dag, samen met de kids, bij ons te gast zou willen zijn.

4 Responses

 1. Geweldig!!!!!!!

  30/01/2011 at 16:07

 2. admin

  Bedankt. Houdt 5 mei maar vrij in de agenda. Hebben we waarschijnlijk nog een fotograaf nodig. Kun jij je uitleven met je portrettenkunst.

  30/01/2011 at 19:09

 3. Dat is prima. Ik zet het in de agenda.

  30/01/2011 at 19:29

 4. Strak stukkie en mooie plaotjes! Goed bezig. ‘t is zoals ik je al eerder gezegd heb: als er anderen zijn die het beter kunnen, dan is het tijd om er zelf mee te stoppen. Rally For Kids For Ever!!!

  01/02/2011 at 20:15

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree